Monday, October 10, 2011

kodutöö IV








Valisin need kaks tugitehnoloogia aparaati seetõttu, kuna mind ennast huvitavad asjad, mis on seotud vaegnägijatega ning need kaks masinat tundusid just sellised, mis võiksid olla vajalikud inimestele, kellel on nägemis erivajadus.

Ekraanilugeja (alumisel pildil) on tarkvarasüsteem, mis püüab tuvastada ekraanile kirjutatud teksti. Tulemus saadetakse kas kõnesüntesaatorile, punktkirjamonitorile või -printerile. See on mõeldud nägemisvaegustega inimestele, et nad saaksid samuti tunda ennast ühiskonda kaasatuna ja selleks, et teha erinevaid toiminguid ( näiteks lugeda uudiseid, teha kodutöid jms selle abil) .


Ekraanisuurenduse (ülemisel pildil) puhul kasutakse tarkvaralahendusi, mis töötavad niinimetatud virtuaalluubi põhimõttel, see tähendab, et vajalikku ekraaniosa suurendatakse (tavaliselt suurendatakse kirja 2-16 korda). Ekraanisuurendus on mõeldud selleks, et vaegnägijal oleks parem seda lugeda.


Võrreldes ekraanisuurendusega on ekraanilugeja kommertstarkvara, mida on võimalik kasutada paljude programmidega, näiteks Emacspeak (mis sobib erinevatele operatsioonisüsteemidele), Speakup, Windows XP, MacOS X-le. Samas ei pruugi kõik operatsioonisüsteemid sobida erinevate tarkvaradega. Samal ajal on ekraanisuurendus peamiselt kasutatav Windowsi tarkvaraga ja ka Linuxi tarkvara. Mis veel on erinevus, on see, et Ekraanisuurenduse tarkvara võib olla tasuline, kuid samal ajal Ekraanilugeja jaoks vajaminev tarkvara on uuemates arvutites juba olemas (kuigi takituseks võib saada arvutite hind, eriti just Maci oma).


Ekraanilugeja kõnesüntesaatori kõnesüntees on üldiselt saadaval neis keeltes, mida tootja välja pakub ning hetkel on asja eestindamine alles algusjärgus, kuid õnneks toetab kõnesüntesaator soome keele hääldust, mis tähendab seda, et seda on võimalik kohandada eesti keelega.


Ekraanisuurendaja probleemiks on suurendusfaktori korral, see et pilt muutub koledaks, karvaseks ning teksti on raske lugeda, mistõttu ekraanisuurendaja on kvaliteetsem ja paremini kasutatav (just heliväljundi tõttu) ning samuti on see vähem aeganõudev. Mis veel ekraanisuurendaja kahjuks räägib on see, et mõni programm üritab automaatselt fokuseeruda enda arvates kõige tähtsamale ekraaniobjektile kuigi kasutaja sooviga ei pruugi see kokku langed.



No comments:

Post a Comment