Tuesday, September 27, 2011

IT ja erivajadused

Tänapäeval on tehnika muutunud inimeste elu lahutamatuks osaks. Ilma selleta oleks raske hakkama saada, sest seda vajame me samamoodi nagu õhku, vett ja toitu. Tehnika arenengu käigus kujunes välja teadusharu informaatika, mille abil on loodud toimiv veebikeskonna süsteem ja palju muud vajaliku. Eriti oluline on selle olemasolu erivajadustega inimestele, sest see annab neile võimaluse elust osa saada, olla iseseisvam, jagada oma mõtteid jne.


IT on avanud erivajadustega inimestele palju uksi. Tänu sellele ollakse ühiskonda palju enam kaasatud ning julgetakse avaldada oma ideid. Näiteks on loodud palju erinevaid tugisüsteeme, mis on muutnud puuetega inimeste palju elu kergemaks ja täisväärtuslikumaks. Loomulikult ei ole tugisüsteemide olemasolu nii lilleline kui võiks arvata, sest nagu on teada, siis tasuta lõunaid ei ole olemas. Tugisüsteeme ei pruugi kõik abivajajad kätte saada, kuna neil puuduvad selleks materiaalsed võimalused.


Samamoodi on oluline fakt see, et Internett on aidanud kaasata puuetega inimesi füüsiliselt erinevatesse keskkondadesse. Nüüd on võimalus leida informatsiooni kiirelt ja mugavalt, ilma, et peaks kodust lahkuma, sest paljudel ei ole tagatud ligipääsu erinevatele teenustele väli -ja sisekeskondades (nt pangaautomaadid, sissepääs erinevatesse asutustesse jne). Näiteks võib tuua Tallinna Ülikooli pea-ja keelte maja. Seal ei ole võimalik rattastooli inimesel liigelda, sest puuduvad kohandused nin just seetõttu on hea, et on loodud erinevaid võrgusüsteeme (e-õpe, videoloengud jne), mille abil saab erivajadusega inimene osaleda ümbritsevas keskkonnas.


Infotehnoloogia arengu olemasolu on vajalik ka spetsialistidele, kes tegelevad erivajadustega inimestega. On loodud palju erinevaid õppeprogramme, tarkvarasid, meditsiinaparatuure, millega on septsialistil kergem opereeida ning orienteeruda nii nimetatud patsendiga koostööd tehes.


Ka meelelahutus on muutunud kättesaadavamaks, mis mõnikümend aastat tagasi võis olla lausa võimatu. Puuetega inimene saab kasutada erinevaid interneti rakendusi, leida informatisooni erinevate südmuste kohta jne. Läbi selle on puuetega inimesel võimalik ennast tunda kui samaväärset teistega.


Mida aeg edasi, seda enam võib märgata, kui vajalik on infotehnoloogia erivajadustega inimestele, sest seeläbi on võimalik neil ennast teostada, avaldada oma mõtteid, olla kaasatud ühiskonda.

2 comments:

  1. Vahetage palun taust välja või muutke tekstide osa must-valgeks!

    ReplyDelete
  2. Tänan!
    Aga milline on meie riigi sotsiaalpoliitika? Kuidas erivajadusi ja IT reguleeritakse?
    Miks te ei kasuta allikaid?

    ReplyDelete